Udos blogg

Udos blogg

Om bloggen

Den här bloggen är min dagbok, som jag skriver för att hela världen ska kunna ta del av mitt liv och mina tankar - varsågoda!

Greg-kurs # Dag 1

DagbokPosted by Udo Tue, December 07, 2010 23:03:42
Egentligen orkar jag inte skriva någonting ikväll för jag är helt slut. Jag har varit på kurs för Greg Derrett. Det var Dubbelbox-dag idag. Cartman fick göra alla framförbytesövningarna på förmiddagen och jag som är lite duktigare fick göra bakombyten, serpentiner och threadlar på eftermiddagen. Matte hade lite svårt för fotarbetet emellanåt, tyckte Greg. Och för positionssignalerna också. Han är ganska petig. Själv är jag glad så länge hon lyckas låta bli att trampa på mig. Tyvärr kan jag inte lägga upp någon bild för bloggen är konstig. Men Greg gjorde iallafall en väldigt bra liten ritning på whiteboarden i ridhuset som jag ska försöka beskriva med ord. Den föreställde en fyrkant indelad i fyra rutor med två bokstäver i varje ruta: PR, PP, NP och NR. Bokstäverna stod naturligtvis för Positive Reinforcement, Positive Punishment, Negative Reinforcement och Negative Punishment. Positive som i "att någonting som läggs till" och negative som i "att någonting tas bort". Något av detta inträffar alltid, sa Greg. Hela tiden. Det var klokt sagt. Det hade inte min matte tänkt så noga på tidigare. Det vill ju säga att varje gång min matte till exempel inte går tillbaka och belönar mig när jag sitter still på startlinjen inträffar ett negativt straff (NP). Jag får ju ingen belöning fastän jag gör rätt. Det rätta beteendet kommer att minska i omfattning. Så är det. Det är därför jag tjuvstartar ibland. Jag ska berätta mer om allt duktigt jag gjorde en annan dag när jag är lite piggare. God natt.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ordf Uppland Sat, December 11, 2010 04:18:37

Det är aldrig för sent för mattar att tänka nytt!

Posted by matte Fri, December 10, 2010 10:03:22

Jag vet vad utsläckning är. Det kallas fortfarande för utsläckning. Men jag har inte tänkt så noga på att något av de fyra sker HELA tiden. Alltså inte bara när man tränar, utan jämt. Varenda sekund. Twentyfour-seven änna. Det är ju förstås självklart och jag vet att jag har hört det förut. Men jag har inte tänkt så mycket på det innan.

Posted by Ordf Uppland Thu, December 09, 2010 22:12:59

Tänk så fint det låter när konsultbranschens fyrfältare tillämpas på hundträning också. Det du beskriver kallades "utsläckning" när din matte gick på kurs för så där 35 år sedan. Men att hon skulle komma ihåg det är väl lite mycket begärt. Du har mycket kvar att lära henne.