Udos blogg

Udos blogg

Om bloggen

Den här bloggen är min dagbok, som jag skriver för att hela världen ska kunna ta del av mitt liv och mina tankar - varsågoda!

Pip

DagbokPosted by Udo Sat, March 19, 2011 20:41:12
En del människor har tydligen fruktansvärt svårt att förstå och acceptera att vissa hundar gillar att pipa i vissa situationer. Alla kloka hundar vet förstås att det är den bästa sortens människor. Ju mer människorna ogillar att höra pip desto mer motiverade blir de att göra vad som helst för att undvika att deras hund piper.
Om din människa inte är tillräckligt motiverad från början måste du bygga upp hennes motivation. Det gör du såklart genom att pipa. Och pipa. Och pipa ännu mer. Ju högre motivation desto lättare blir nämligen människan att träna.

Om du har turen att vara en lydnadshund har du troligtvis en människa som har absolut noll tolerans när det gäller pip. Man får nämligen inte låta det allra minsta på lydnadstävlingar. Enligt vad jag läst på olika bloggar på senare tid får man tydligen inte ha roligt överhuvudtaget när man tävlar i de högre lydnadsklasserna..?
Agilityhundar tillåts ofta låta betydligt mer. Vi får skälla och gapa hur mycket vi vill både på träning och tävling. Därför är jag förstås alltid knäpptyst på agilitybanan. Det är ju helt meningslöst att föra oväsen om det inte leder någonstans. Tycker jag iallafall. Däremot tycker de flesta människor att det är fruktansvärt irriterande om man piper medan man väntar på sin tur i buren. Där finns den verkliga möjligheten att tjäna något på att pipa. Jag har till exempel tränat min matte att aldrig tvinga mig att vara i en stängd bur medan andra hundar tränar. Hon vet att om hon stänger luckan kommer jag inte bara att pipa lite. Jag kommer att skrika hål i huvudet på henne. Därför lämnar hon alltid luckan öppen. Och så måste hon komma ihåg att belöna mig väldigt mycket hela tiden, för att jag är så duktig som stannar kvar i buren. Genialt eller hur?

Om du bor nära Göteborg och behöver få lite hjälp på traven för att komma igång med träningen av din människa kan du skicka henne på den här Pip-föreläsningen som Canis Göteborgsavdelning arrangerar den 12 april.  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by chili Sat, February 08, 2014 18:27:36

chili är en snäll hund

Posted by Kim Thu, March 24, 2011 12:49:14

Jäger gör aldrig några sånna lekinviter, i alla fall inte hittills. Men det var så jag fångade det med Flink. :)

Ja, det är min valp, eller snarare min sambos nya jakthund. :)

http://www.cirkusliv.webb.se

Posted by Udo Mon, March 21, 2011 09:58:48

Vänta bara tills du kommer upp i Elit-klass, Yoda - då blir det säkert antipipträning trots att du inte är en schäfer!

Posted by Yoda Sun, March 20, 2011 19:46:04

Annars kan man skälla. Framförallt om någon annan får träna. Eller om jag inte får träna. Eller om matte inte ger mig godis. Piper jag bara får jag inget alls. Hon tittar ens inte på mig. Eller så skrattar hon bara åt mig, framförallt när jag piper i lydnaden, det tycker hon bara är charmigt. Om jag vore en äcklig schäfer skulle jag fått mer belöning för att jag inte pep, men matte tycker det är gulligt att hennes dvärghund förväntanspiper i fria följet.

Posted by Lena G Sat, March 19, 2011 21:52:49

MOAHAHA, ja och vi alla går ju på det, det är så sant Udo. Du vinner skriktävlingen! ;o)